woensdag 10 juli 2024

Reparatie of vervanging hor hefdak camper

De hor van het hefdak van onze camper ging langzamerhand kapot. We zijn begonnen de scheurtjes die erin ontstonden dicht te plakken met tape, omdat we niet echt een andere oplossing hadden. Mooi zag het er niet uit, maar ja.... (foto 1, zie onder de blog).
De scheurtjes werden helaas scheuren en het werden er steeds meer. Dan moet je toch wat. Vervanging van het hele doek van het hefdak is erg duur. Dus we zochten een andere oplossing. We hebben van alles uitgeprobeerd, totdat we uiteindelijk bij een voor ons acceptabele oplossing kwamen. Graag willen wij in deze blog met jullie delen hoe we de hor van het hefdak van onze camper gerepareerd, c.q. vervangen hebben.

reparatie hor hefdak
zon- en zichtwerende hor hefdak


Neem de maat van de oude hor op


Misschien een inkoppertje, maar neem eerst de maat van de oude hor op.

hefdak opmeten reparatie
hor opmeten

Maak een mal van de hor


Daarna hebben we een mal van de hor gemaakt. Gewoon simpel, een paar oude kranten met plakband aan elkaar plakken en net zolang knippen totdat hij de maat van de hor heeft. Iets groter dan het gaas-gedeelte, want je moet ook een rand overhouden om de nieuwe hor op het hefdak te plakken. Daarna zijn we naar een bouwmarkt gereden.

mal hor hefdak
mal hor van oude kranten


Koop een hor


Bij de bouwmarkt slaagden we er vlot in een hor te kopen. Bij deze hor was smal klittenband inbegrepen. Er was er ook wel eentje zonder, maar deze met was mooi soepel. Die zonder klittenband was wat stugger. Soepel leek ons praktisch, omdat de hor steeds opgevouwen moet worden als we het hefdak inklappen. Bovendien was hij zwart, dus dat past mooi bij het zwarte hefdak.

nieuwe hor hefdak
hor blijkt twee kleuren te hebben


Knip de hor op maat


We hebben de mal op de grond gelegd en de hor op maat geknipt. Voor de zekerheid hebben we de op maat geknipte hor nog een keertje op de plek gehouden waar hij moet komen. Past! Wij hadden hem extra ruim geknipt, zodat we later - na bevestiging - nog wat moesten afknippen. Beter dan dat hij net te klein is! Onze hor bleek uiteindelijk twee verschillende kanten te hebben. De zilverkleurige kant is zonwerend, dus die moet aan de buitenkant. Let daar dus op met knippen! Hij bleek bovendien ook zichtwerend, terwijl je zelf wel heel goed door de hor naar buiten kunt kijken (foto 8). Qua kleur dus misschien niet zo mooi, maar het bevalt uitstekend.

hor hefdak knippen
hor op maat knippen


Plak de hor op het hefdak


Daarna hebben we de randen waar de nieuwe hor op geplakt moet worden goed schoon gemaakt. Dat gaat waarschijnlijk wel ten koste van de waterdichtheid van het hefdak... Vervolgens hebben we componentenlijm gebruikt om de hor op het hefdak te plakken (lijm op het hefdak + op de hor, even laten drogen, plakken) (foto 4). Omdat je niet hard tegen het hefdakdoek kunt drukken, heeft GEOrg de hor aan de buitenkant voorzichtig geplakt en heb ik aan de binnenkant tegendruk gegeven met een plank(je). Omdat we bij het plaatsen van de tweede hor met de camper onderweg waren, heb ik de snijplank daarvoor gebruikt. We hebben de nieuwe hor dus geplakt op het "tent"-gedeelte van het hefdak, net om de oude hor heen. Aan de buitenkant, niet binnen. Wij konden hem moeilijk aan de binnenkant plakken, omdat daar een rits zit.

hor hefdak repareren
tegendruk geven


Ingedroogde lijm plakt snel


Het plakken viel niet mee! Als de lijm ingedroogd is, plakt de hor heel snel vast. Bovendien heb je last van de demper van het hefdak, daar moet je achterlangs. We hebben uiteindelijk maar één kant laten indrogen, de kant van het tentdoek. En steeds een klein stukje gedaan en de rest van de hor met knijpers op zijn plaats gehouden. Op de andere kant (de hor) hebben we de lijm pas gesmeerd als dat gedeelte van het hefdak droog was en dan hebben we het er direct opgeplakt (zonder de kant van de hor te laten indrogen).

hor hefdak lijmen
de lijm droogt snel


Een paar pogingen nodig


Dit proces hebben we eerst uitgevoerd bij één kant van het hefdak om te kijken of het allemaal goed functioneerde. Bij ons was één kant ook veel slechter dan de andere kant. Er waren bij ons een paar pogingen voor nodig om het goed voor elkaar te krijgen (zie onder ook leermomenten en tips), omdat we het eerst met twee verschillende soorten klittenband hebben geprobeerd, hetgeen niet functioneerde. Later hebben we ook de minder slechte kant vervangen. En als allerlaatste hebben we de randjes een beetje afgeknipt, zodat het geheel mooi past. Daarna rest nog één ding: de oude hor aan de binnenkant verwijderen (foto 6).

hor hefdak maat
de randen moeten nog geknipt


Hor achterklep


We hadden wat hor-materiaal over. Dat hebben we gebruikt voor de achterklep. Die kan nu ook mooi open blijven staan als het warm is zonder dat we insecten binnen krijgen. En bovendien werkt de hor daar natuurlijk ook zonwerend.

hor achterklep camper
mooie hor bij de achterklep

Gebruikt materiaal


De hor die wij gebruikt hebben is van het merk Home Protect, "sun", 130 x 150 cm. De lijm die wij gebruikt hebben is Bison Kit Universal contactlijm. Voor de goede orde: deze blog wordt niet gesponsord. Wij hopen het jullie met deze blog gemakkelijk te maken als je ook een keer tegen dit probleem aanloopt.

vervangende hor hefdak
gebruikte hor

lijm hor hefdak
gebruikte lijm

Functioneert het?

Het heeft wat voeten in aarde gehad het voor elkaar te krijgen, maar zoals het nu zit, functioneert het prima. De hor blijft goed zitten en doet z'n werk uitstekend. Klein nadeeltje is dat hij niet meer zo mooi zilverkleurig is als toen we hem er net op plakten (zie ook foto 7). Waarschijnlijk doordat hij steeds dubbel gevouwen wordt bij het inklappen van het hefdak. Maar realiseer je wel, wij zijn echt al maandenlang met de camper op pad en het dak wordt per dag regelmatig meerdere keren in- en uitgeklapt. Bovendien was het in Spanje en Portugal vaak heel winderig en stoffig.

hor hefdak reparatie
niet meer helemaal zilverkleurig

Als je nog niet wist dat wij al maandenlang op pad zijn, kijk dan even op ons YouTube-kanaal! Daar staan de video's van onze lange reis, maar ook een video van diverse andere aanpassingen die we deden in en om de camper voor we vertrokken.

Leermomenten en tips

  1. Horreparatietape functioneert niet. Er wordt geadverteerd dat je met een föhn het plastic kunt smelten, zodat er gaatjes in het tape ontstaan, net zoals bij een echte hor. Dat kregen we thuis met een föhn al niet voor elkaar, laat staan op het hefdak. We hebben het in eerste instantie wel op de hor geplakt, omdat het er wat netter uitziet dan ander tape. Maar als je steeds meer gaten in de hor krijgt zoals bij ons, komt er natuurlijk steeds minder frisse lucht binnen.
  2. Klittenband bevestigen op het hefdak functioneert niet. Dat liet al heel gauw weer los, ook toen we later een betere kwaliteit klittenband gekocht hadden (dat ook breder was). Het klittenband met componentenlijm vastplakken mocht ook niet baten. Dus uiteindelijk hebben we de hor rechtstreeks op het hefdak geplakt. (foto 2 en 3)
  3. Toen we de hor uit de verpakking haalden, bleek de hor aan de ene kant zwart en aan de andere kant wit/zilver (hetgeen later eigenlijk perfect bleek).
  4. De klus op de parkeerplaats van de bouwplaats uitvoeren is heel praktisch. Dan kan je nog wat materiaal kopen indien nodig
hor hefdak repareren
klussen bij de bouwmarkt is praktisch

Ervaringen lezers


We horen heel graag de ervaringen van onze lezers. Hebben jullie al eens gehad dat de hor van het hefdak kapot ging? En wat nog veel interessanter is: hoe hebben jullie dat gerepareerd of laten repareren? We horen het graag onder de blog.


scheuren hor hefdak
1) eerst de scheuren geplakt

hor hefdak vastplakken
2) breed klittenband geprobeerd


klittenband hefdak hor
3) smal noch breed klittenband functioneert


hor lijmen hefdak
4) lijm direct op het hefdak


hor reparatie hefdak
gaat het zo lukken?

hor hefdak repareren
6) oude hor wegknippen

hefdak hor kapot
7) niet meer helemaal zilver na maanden reizen

hefdak hor zicht
8) goed zicht naar buiten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.