vrijdag 9 december 2022

Combinatie fietsaccu laden en kleine camper (december 2022)

Inmiddels zijn we ruim vier jaar op pad met onze kleine camper en hebben we ervaren hoe het reizen met - en dus opladen van de batterij van - een elektrische fiets bevalt. In deze blog delen we onze ervaringen met het opladen van de batterij van de elektrische fiets tijdens vrij staan en tijdens het rijden met de camper. Bovendien delen we de voor- en nadelen van een elektrische fiets met een kleine camper én tijdens het geocachen. Benieuwd of onze ervaringen resulteerden in een andere fiets? Lees dan vooral de blog!

elektrische fiets camper
elektrische fiets en kleine camper


Elektrische fiets opladen tijdens het vrij staan met de camper


Onze kleine T5-camper heeft in principe alles aan boord om met een elektrische fiets te kunnen reizen: zonnepanelen, een omvormer en een huishoudaccu. En het functioneert! Maar toch waren wij er niet happy mee, want het was altijd opletten. De fietsbatterij opladen terwijl de camper geparkeerd staat (dus via de zonnepanelen) is mogelijk, maar het verbruikt erg veel stroom van de huishoudaccu. En als het dan ook nog warm is en de koelkast verbruikt veel stroom, gaat het eigenlijk niet. Evenmin uiteraard als de zon niet of weinig schijnt. Daarbij is het zinvol midden op de dag je batterijen op te laden, als de zon de hoogste opbrengst geeft. En dat is nou juist het moment dat wij meestal onderweg zijn. Overigens willen wij hiermee niet zeggen dat het nooit kan. Als je een grotere (of zelfs meerdere) huishoudaccu's hebt, is er natuurlijk veel meer mogelijk. Wij hebben slechts 90 Ah (lood) (en 200W aan zonnepanelen). Bovendien wordt het hele verhaal natuurlijk ook anders als je regelmatig op een camperplaats of camping aan stroom staat. Wij staan bijna altijd vrij.

fietsaccu leeg camper
accu leeggefietst en dan...?

Elektrische fiets opladen tijdens het rijden met de camper


Uiteraard hebben we ook de mogelijkheid de fietsbatterij op te laden terwijl we met de camper rijden. Dat werkt uitstekend. Maar ... je moet er dan wel aan denken als je gaat rijden ... en dat vergeten wij nogal eens.... Bovendien ben je dan verplicht te reizen als de accu van je fiets (bijna) leeg is. Aangezien wij graag aan "slow travel" doen, is dat voor ons niet altijd handig. En last but not least staan wij regelmatig een lang weekend op geocaching-events waar meestal ook geen stroom voorhanden is en we dus ook niet reizen (en wel fietsen!).

fietsaccu leeg achterop
accu leeg? dan maar achterop!

Nadelen elektrische fiets


Een van de nadelen van de elektrische fiets is dat hij zwaar is. Niet alleen om hem op de drager te zetten (gelukkig hebben we daarvoor een oprijgoot), maar ook tijdens het geocachen. De elektrische fiets had altijd problemen met zandpaadjes (of lag dat aan mij?) en hoe vaak we niet voor een trap of omgewaaide boom hebben gestaan.... GEOrg tilde zijn "huis-tuin-en-keuken-fiets" er dan zo naar boven of eroverheen, maar ik? Het dieptepunt was tijdens een van onze eerste vakanties van dit jaar. Het was een lange weg naar boven via een mul zandpad. Ik heb de hele weg naast de fiets gelopen en moeten duwen en ik was echt kapot toen ik boven aan kwam. En ja, uiteraard heeft Georg me wel geholpen, galant als hij altijd is. Hij was zo blij dat we de verharde weg weer bereikt hadden, dat hij het asfalt kuste bij aankomst. Dat deed me denken aan ons avontuur op de Brunssumerheide, daar heb ik het asfalt gekust. Lees die blog maar eens en kijk het filmpje daar, dat zegt denk ik genoeg!

elektrische fiets zand
GEOrg kust het asfalt

Voordelen elektrische fiets


Uiteraard heeft een elektrische fiets ook voordelen. Denk bijvoorbeeld aan extra ondersteuning bergop. Maar ja, aangezien alle bagage voor de hele dag altijd bij mij in de fietstassen zit - juist omdat GEOrg nog wel op spierkracht fietst - was ik meestal net zo snel (of eigenlijk langzaam) boven als GEOrg. Een hoge stand van de motor zorgt er ook voor dat de accu van de fiets snel leeg gaat, dus ik fietste nooit op vol vermogen, altijd alleen maar op standje 1 (hooguit 2)

elektrische fiets sneller
wie is eerder boven?

Elektrische fiets met een kleine camper of niet?


Vele gesprekken hebben we erover gehad. Ik wilde eigenlijk mijn elektrische fiets niet opgeven. Althans: niet nu. In mijn homezone heb ik hem veel te hard nodig, daar doe ik werkelijk alles op de fiets. Als we samen onderweg zijn, kan ik best zonder het motortje. We fietsen nooit hele grote afstanden en houden uiteraard ook qua tempo altijd rekening met GEOrg, die vaak op z'n kleine vouwfietsje onderweg is. Uiteindelijk hadden we als compromis afgesproken dat de elektrische fiets eruit gaat als GEOrg stopt met werken. Dan zijn we vaker op pad met de camper en minder vaak in mijn homezone. Dan zouden we allebei een goede, niet-elektrische fiets kopen.

elektrische fiets vakantie
dank voor het lenen van de fiets, moeders!

Nieuwe fiets


Maar mijn elektrische fiets was het daar niet mee eens. Die wilde niet wachten totdat GEOrg zou stoppen met werken. Die gaf er ineens de brui aan en nog wel net voor onze vakantie. Gelukkig was mijn moeder zo lief mij haar (gloednieuwe!) elektrische fiets uit te lenen, dus onze vakantie was gered. Direct na de vakantie heb ik een nieuwe fiets aangeschaft. Inderdaad: een niet-elektrische! Zelfs de man in de fietsenwinkel waarschuwde me dat die overstap geen succes zou worden, maar ik heb toch doorgezet. En ik heb er nog geen moment spijt van gehad! Heerlijk dat we tegenwoordig de oprijgoot thuis kunnen laten, niet meer op hoeven te letten of en wanneer we de fietsaccu moeten opladen en ook dat we die accu niet meer in de camper hebben rondslingeren. Dat is weer extra ruimte in ons kleine campertje! Mijn nieuwe fiets fietst fantastisch en vooral op zandpaden voel ik me echt veel veiliger.

nieuwe fiets
eerste fietstocht met de nieuwe fiets

En GEOrg? Enige tijd later gaf ook zijn fiets er de brui aan (was overigens een oude die hard aan vervanging toe was). Sinds kort is hij ook de trotse bezitter van een nieuwe, niet-elektrische fiets. De eerste fietstochten in de Haagse regio zijn al gemaakt en ook hij is helemaal happy. Wel even duimen dat zijn vouwfietsje het nog even uithoudt totdat hij stopt met werken, want die heeft hij nog wel nodig!

nieuwe fiets
happy met de nieuwe fiets

Deel je ervaringen


We zijn heel benieuwd of er lezers zijn met een kleine camper waar het opladen van de fietsbatterij wel goed lukt. Hoe doen jullie dat? Leuk als je even een berichtje achterlaat onder de blog.

fietsen en geocachen
fietsen en geocachen

2 opmerkingen:

  1. Wij rijden een buscamper van 6 meter met twee zonnepanelen, één lithium accu en een omvormer. Hiermee redden wij het goed. We laden altijd één batterij tegelijk op. Voor ons elektrische fiets wel noodzaak omdat Agnes rugklachten heeft. Sinds wij allebei elektrisch fietsen, fiets ik (Jan) veel meer en in buitenland is het in heuvellandschap heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je uitgebreide reactie. Interessant om te weten is dan hoe om te weten hoeveel Ah jullie accu is en hoeveel Watt de panelen opbrengen. En volgens mij staan jullie regelmatig op een CP aan een laadpaal en wij nooit. Of vergis ik mij?

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.