woensdag 15 maart 2023

Campercaching in de Jura (FR augustus 2022)

Wil je camper- en/of geocache-avonturen beleven in Frankrijk, dan leent de Jura zich daar uitstekend voor! Het is een bekende regio voor veel camperaars. Het departement Jura is eigenlijk een onderdeel van Bourgogne-Franche-Comté en het Jura-gebergte zelf wordt doorsnede door de Frans-Zwitserse grens. Wij gingen met onze camper op avontuur in deze regio en ontdekten dankzij het geocachen juist de onbekende plekken van deze verder zo bekende en toeristische regio. Reis je mee met onze campercaching-avonturen?


campercaching Jura
campercaching in de Jura

Ornans


Grotte Chauveroche

Het eerste hoogtepunt van deze reis was de Grotte Chauveroche bij Ornans. Het begint met een korte, gemakkelijke en door het vele mos werkelijk feeërieke wandeling. Niet lang daarna kom je bij de bergwand uit en wordt het klimmen via geitenpaadjes en rotsblokken. We zien zelfs nog een groep gemzen die voor ons wegvluchten en daarmee een lawine veroorzaken van kleine maar ook grotere stenen die met een razend geweld naar beneden storten en kapot slaan. Goed dat we daar niet pal onder stonden!

Veel meer willen we niet over de route verraden, ga gewoon zelf kijken! De cache kan je loggen terwijl je schoon blijft, maar wij raden je aan de grot ook nog even in te gaan. Neem een zaklamp mee (liefst een hoofdlamp), trek je oude kleren en een jasje aan. Het is er blubberig door de ondergrondse rivier en er zijn veel muggen, maar het was een prachtige ervaring!

GC2VVTB Grotte de Chauveroche

campercaching in de Jura
op naar de Grotte de Chauveroche


Cascade de la Bonneille

Wij hebben deze geocache benaderd vanaf Flagey. Vanaf daar is het ongeveer 2 km lopen en het pad gaat redelijk vlak, dus dat lijkt een makkie. Maar daarin vergissen wij ons zeer! De vallei naast ons wordt al gauw heel veel dieper en het laatste stuk naar de waterval moeten wij een lange steile trap naar beneden met hele hoge treden. Er loopt een soort touw langs waaraan je houvast hebt. Maar goed ook, want de spieren beginnen aardig te branden van die grote stappen.

Beneden aangekomen blijkt dat het de moeite meer dan waard was. Het is gigantisch imposant hoe de waterval hier vanaf boven door een smalle kloof naar beneden komt vallen. Althans: dat kunnen we ons voorstellen, want door de droogte komt er zelfs niet eens een klein straaltje water naar beneden. Desondanks hebben we geen spijt dat we hiervoor helemaal naar beneden gelopen zijn, want één van mijn dromen is in elk geval in vervulling gegaan: een keertje onder een waterval staan. Dat er geen water uit kwam, is maar bijzaak.

De parkeercoördinaten van deze cache liggen overigens niet bij Flagey, maar aan de kant van Ornans. Vanaf daar schijnt de wandeling een stuk minder zwaar te zijn.

GC2VW13 Cascade de la Bonneille

campercaching in de Jura
GeoKars onder de waterval

Extra tips rond Ornans

Bezoek het chateau (GC7AKH4 Le Château d'Ornans) en maak van daaruit een wandeling naar het spectaculaire uitzichtpunt Notre Dame du Mont (weinig hoogtemeters, dus goed te doen). Voor de klimmers onder ons ligt daar aan de Via Ferrata een T5-cache (GC2G5CT Via de la Roche du Mont).

campercaching in de Jura
spectaculair uitzicht bij Notre Dame du Mont

De fietstrail langs La voie verte is ook beslist een aanrader. Onze tip is bij de laatste te beginnen (GC7RFKG La voie verte 52 - l'hôpital-du-grosbois / Ornans), dan fiets je al cachend via vals plat omhoog en kun je aan het eind van de dag terug naar beneden scheuren (en de multi nog even loggen die op de heenweg natuurlijk de verkeerde kant uit ligt). Vergeet zeer zeker ook niet even een uitstapje te maken naar de spectaculaire earthcache GC3BV37 Puits Noir.

campercaching in de Jura
Puits Noir, helaas droog toen wij er waren

Besain

Bij Besain lieten we de zeer toeristische - en waarschijnlijk prachtige - grotten van Moidons links liggen. Wij ontdekten de minder bekende maar oh zo bijzondere Sentier Karstique, een gemakkelijke wandeling door een voor deze regio zo karakteristiek landschap. De route gaat langs allerlei gaten en grotten in de grond die in het karstgesteente zijn ontstaan. Soms niet zo diep (dan zijn ze als het ware ingestort), maar vaak ook zo diep dat je de bodem niet ziet. Ze staan in verbinding met ondergrondse rivieren die zo kenmerkend zijn voor dit gebied. Parkeer bij de earthcache en vervolg daarna je route langs een stuk of 14 tradies en geniet van dit bijzondere gebied.

GC67HJ1 sentier karstique des Malrochers

campercaching in de Jura
kijk GEOrg daar staan in het diepe gat


Baume-les-Messieurs

In Baume-les-Messieurs kiezen wij niet voor de wandeling naar de bekende Cascade des Tufs en de Grottes de Baume, maar voor een wandeling langs de hoge steile rotswanden die Baume omringen. Het is een prachtige, niet al te moeilijke wandeling met een fenomenaal uitzicht. Je moet alleen geen hoogtevrees hebben, want het pad is maar smal. Tip: benader de cache vanaf Baume en niet vanaf Granges-sur-Baume. En vergeet vooral niet de grot te bezoeken die vlakbij de geocache is. Een leuke cache voor statistici, want hij is uit 2002.

GC8517 Baume-les-Messieurs

campercaching in de Jura
alles voor de cache;-)


Extra tips rond Baume-les-Messieurs

Wij sliepen boven Baume op de CP (klik hier voor al onze overnachtingsplaatsen), maar in Baume zelf (beneden) is ook een camping. 

Bij het uitzichtspunt van GC5C339 Le cirque de Ladoye (met de auto te benaderen) heb je een fantastische uitzicht over een reculée, een diepe uitschuring in een kalkplateau dat omringd wordt door een opening en 3 steile wanden - ook wel genoemd keteldal. Baume-les-Messieurs ligt ook in zo'n keteldal.

campercaching in de Jura
keteldal Ladoye

Bezoek het pittoreske Château-Chalon (GC9CR7F Eglise St Pierre de Château-Chalon (earthcache)) en geniet van de vele prachtige uitzichten over de wijngaarden in de vallei. Rij ook vooral Baume een keertje uit via Nevy-sur-Seille, zodat je een uitzicht hebt naar boven richting Château-Chalon.

campercaching in de Jura
Château-Chalon, bekend van de gele wijn

Doucier

De (doodlopende) weg richting de bekende Cascade du Hérisson verbergt ook wat moois! Ergens halverwege gaat een tunneltje onder de weg door en dat tunneltje is versierd met rotstekeningen. Echt zijn ze niet, het is kunst. Maar toch erg leuk. Het feit dat hier honderden toeristen per dag overheen rijden op weg naar de bekende watervallen van Hérisson en hier totaal geen weet van hebben, maakt het extra leuk. Wat je allemaal niet ontdekt dankzij geocaching! Volg ook het pad naar boven nog een stukje en bezoek de grot.

GC58BPY ART RUPESTRE DANS LA VALLEE DU HERISSON

campercaching in de Jura
Rotstekeningen bij Cascade du Hérisson


Extra tip vlakbij Doucier

Bezoek het uitzichtspunt bij Fontenu (GC77Z3V LE BELVEDERE DE FONTENU) en kijk uit over het prachtige, blauwgroene meer.

campercaching in de Jura
Lac Fontenu, kijk die kleuren!

Lamoura

Het volgende avontuur brengt ons bij Lac de Lamoura, het hoogste meer van de Jura op 1.156 meter. Je kunt een prachtige wandeling rond het meer maken via een goed begaanbaar pad. Alleen als je een uitstapje maakt naar het uitzichtpunt, moet je even klimmen. Loop vooral ook door richting GC9XWRC La maison de Pelo en stap daar van het vlonder af (je ziet een voetpaadje). Daar tref je een soort trilveen aan, waar we al eerder zoveel plezier mee beleefden in Nederland, kijk deze blog met filmpje maar eens.

GC9XWTP Le belvédère du Lac de Lamoura

campercaching in de Jura
wandeling rond Lac de Lamoura

Mijoux

We zoeken nog meer de hoogte op en beklimmen de Grand en de Petit Mont Rond. Ze horen misschien niet helemaal in het rijtje thuis van onbekende plekken, want het is een bekend skigebied. Wandelen hier is misschien wat minder bekend, maar beslist ook een aanrader. Een pittige wandeling welteverstaan, dus je moet wel een goed basisconditie hebben. De Fransen geven aan 2,5 tot 3 uur, maar reken maar op het dubbele! Het advies is de route tegen de klok in te lopen, dus eerst naar de Grand en dan naar de Petit Mont Rond. Het uitzicht boven is echt fenomenaal en ik log hier mijn hoogste cache ever (1.576 meter). Georg logt hem natuurlijk ook, maar voor hem is het niet zijn hoogste. Tevens log ik mijn één na hoogste bij de Petit: 1.529 meter. Ook hier is het uitzicht echt fantastisch. We zien de besneeuwde toppen van de Mont Blanc en in het meer van Genève kunnen we zelfs de fontein herkennen.

GC6DFA8 Mont Rond

campercaching in de Jura
Grand Mont Rond bedwongen

Extra tip vlakbij Mijoux

Niet alleen bij de Col de la Faucille (start van de wandeling richting de Grand Mont Rond) kun je prachtig overnachten, maar ook even verderop bij Vesancy. Daar hadden we misschien wel het bijzonderste plekje van de hele reis. Kijk voor meer details op onze kaart met Overnachtingen met de camper.

campercaching in de Jura
overnachtingsplek bij Vesancy

Onbekende en bijzondere plekken dankzij geocaching

Dankzij onze bijzondere hobby geocaching hebben we ook deze vakantie weer zulke prachtige plekken ontdekt die we zonder geocachen nooit gevonden zouden hebben. Dit hele verhaal past zo perfect bij de meeste recente locatieloze cache GC9FAVE. Wij hebben die dan ook tijdens deze vakantie gelogd. Lees onze blog Locatieloze geocaches met 3 voorbeelden maar eens!

campercaching in de Jura
ontdekt dankzij geocaching (Baume-les-Messieurs)


Onze hele reis

Dit waren de onbekende plekken die wij tijdens deze reis bezochten. Onze hele reis kan je vinden op polarsteps, waar we echt uitgebreid verslag doen van onze hele reis, inclusief (veel!) foto's. Onze exacte overnachtingslocaties van deze reis vind je op onze pagina Overnachtingen met de camper. Veel hebben we ook gedeeld via ons Instagram-account. Dus als je meer wilt weten, kijk dan op ons IG-account voor extra foto's en wetenswaardigheden:

Arbois / stad
Arbois / Voie Verte
Arbois / FTF-cache
Baume-les-Messieurs
Besançon
Château-Chalon
Doucier / rotstekeningen
Kaysersberg
Nans-sous-Sainte-Anne (Source du Lison)
Ornans / stad
Ornans / Grotte de Chauveroche
Ornans / Roche du Mont
Ornans / Cascade Bonneille
Poligny
Saint-Claude
Salins-les-Bains
Turckheim / wijn proeven

Ook hebben we een video gemaakt van onze avonturen:


Nog een paar extra highlights

Als je alleen de onbekende plekken bezoekt, mis je toch wel iets, hoe leuk ze ook zijn. Daarom onderstaand nog een paar korte extra tips.

campercaching in de Jura
Fort de Guentrange


  • Besançon, de historische stad van de klokkenmakers heeft een CP op loopafstand van het centrum (wij sliepen er niet). Onze hoogtepunten hier waren de citadel, port noir en de typerende grijsblauwe stenen van de vele oude gebouwen.
    GC89276 Citadelle de Besançon - forteresse VAUBAN (virtual)


    campercaching in de Jura
    Port Noir in Besançon

  • Slaap een nachtje op de mooie CP van Nans-sous-Sainte-Anne. Hij hoort bij een fromagerie, dus vergeet vooral geen kaas te kopen en bestel een stokbrood voor de volgende dag. Wandel vanaf daar naar de bekende bron van de rivier de Lison (GC3GRRP Source of Lison earthcache). Je vindt daar ook het Creux Billard (GC4Z9VP LE CREUX BILLARD earthcache), dat heel bijzonder schijnt te zijn - en een tragisch verhaal vertelt -, maar totaal droog was toen wij er waren. Neem een zaklamp mee en maak op de heen- of terugweg naar de bron een uitstapje naar de Grotte Sarrazine, daar zul je geen spijt van krijgen!



    campercaching in de Jura
    CP Nans-sous-Sainte-Anne

  • Breng een bezoek aan Salins-les-Bains, bekend van de zoutmijnen (GC4Q7RK La tour ronde). Slaap boven bij Fort St. André en geniet van het prachtige uitzicht over de stad, specifiek in het donker.



    campercaching in de Jura
    het zout van Salins-les-Bains

  • Arbois, de hoofdstad van de Jura-wijnen: wij werden - net als Louis Pasteur - verliefd op dit mooie en gezellige stadje.



    campercaching in de Jura
    Arbois

  • Vlakbij Arbois ligt de mooie waterval Le Dérochoir, waar ik - net als het halve dorp - illegaal gezwommen heb. Een fantastische belevenis, maar koud, zo vreselijk koud...



    campercaching in de Jura
    Cascade du Dérochoir

  • Ook ben je hier vlakbij de bekende en zeer toeristische watervallen La Cascade des Tufs. Zelfs in het droge seizoen dat wij er waren, waren ze prachtig!



    campercaching in de Jura
    Cascade des Tufs, zeer toeristisch

  • Poligny, de hoofdstad van de Comté-kaas in de Jura verkenden wij aan de hand van GC4G8Q9 Ballade Polinoise. Het stadje is gelegen tussen steile kliffen aan de ene kant en wijngaarden aan de andere kant. Vanaf het uitzichtpunt boven heb je een prachtig uitzicht over de stad: GC8Y7QM La croix du Dan (wij sliepen er).



    campercaching in de Jura
    zicht op Poligny

  • Saint-Claude: het stadje van de pijpen en diamanten, maar ook bijzondere door de vele hoogteverschillen en viaducten. Wij deden hier diverse caches (voornamelijk adventure labs) en een van de leukste vonden wij GC9KEYC Bonus <<Les ponts de St Claude>>.



    campercaching in de Jura
    Saint-Claude

  • De geocache GC9XA9J Belvédère sur le lac Léman is niet bijzonder, maar ik zette Zwitserland ermee op de kaart (Georg had Zwitserland al).



    campercaching in de Jura
    GeoKars zet Zwitserland op de kaart

  • Terug reisden wij via de Vogezen, waar we de Grand Ballon - het hoogste punt aldaar - beklommen met alweer een prachtig uitzicht.



    campercaching in de Jura
    op naar de Grand Ballon

  • Onze laatste stop was bij een van de wereldberoemde plaatsjes met vakwerkhuizen in de Elzas. Wij kozen voor Kaysersberg, werkelijk sprookjesachtig!


    campercaching in de Jura
    Kaysersberg

En jullie?


We hopen dat jullie van onze campercaching-avonturen in de Jura genoten hebben en wie weet inspireren wij jullie hiermee ook een keertje die kant uit te gaan. We zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie verhalen! Waren jullie al eens in de Jura? Laat het ons weten onder de blog!

fietstrail geocache ornans
fietstrail bij Ornans

Vond je deze camperroute met geocaching-tips leuk? We hebben nog meer routes! Je vindt ze op de pagina Camperroutes.

overnachten camper frankrijk
prachtige plek gevonden

2 opmerkingen:

  1. Alweer een leuke blog. Veel bekende plekjes maar de caches hebben we nog niet gedaan. Veel werk maken jullie er van hoor. Wie schrijft er bij jullie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor het compliment! Er zitten echt leuke caches bij hoor, dus mochten jullie nog een keertje in de buurt zijn..... Wij schrijven beiden. Je kunt onderaan de blog zien wie het verhaal geschreven heeft, in dit geval ik (GeoKars). Meestal schrijf ik de blogs over "campercaching", GEOrg meestal de wat "technischere", maar gaat ook niet altijd op. Wie schrijft er bij jullie?

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.