zondag 2 mei 2021

Geocachen in vestingsteden Schoonhoven en Nieuwpoort (NL april 2021)

Nadat we al eerder een aantal vestingsteden bezochten, waren nu Schoonhoven en Nieuwpoort aan de beurt. In deze blog vertellen wij jullie wat meer over deze prachtige stadjes en natuurlijk gaan we ook in op de geocaches die we er deden. Tevens blikken we even terug naar de vestingsteden (en forten) waar we eerder al waren.

vestingstad nieuwpoort zonder geocaches
kanon op het bastion in Nieuwpoort


Onze dag begon in Schoonhoven, waar we de camper parkeerden vlakbij het veerpontje over de Lek heen. Ons plan was namelijk eerst te voet met het pontje naar de overkant te gaan om daar het vestingstadje Nieuwpoort te bekijken. Je wandelt daar in een kleine 20 minuten heen. Ga gelijk links onderaan de dijk lopen, parallel aan de weg. Je kunt direct via het talud naar beneden of even iets verderop met de trap. Je loopt daar een stuk rustiger.

veerpont schoonhoven nieuwpoort
veerpont tussen Schoonhoven en Nieuwpoort


Vestingstad Nieuwpoort zonder geocaches


Nieuwpoort is een van de kleinste vestingsteden (ja, met stadsrechten!) van Nederland en gesticht rond 1200. Het is een recentelijk gerestaureerde en mooi bewaarde vestingstad met wallen en grachten in een vesting met zes bastions. En onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Het is echt een bezoek waard en wij als geocachers vinden het natuurlijk heel erg jammer (en onbegrijpelijk) dat hier niet een mooie multi of Adventure Lab ligt: helemaal NIETS! Maar desalniettemin hadden we geen spijt hier even rondgewandeld te hebben, het was leuk.

vestingstad nieuwpoort zonder geocaches
vestingstad Nieuwpoort, klein maar fijn


Vestingstad Schoonhoven, tevens Zilverstad


Na een klein uurtje liepen we terug naar het pontje en daarna hebben we uitgebreid Schoonhoven bekeken. Ook een vestingstad behorende bij de Oude Hollandse Waterlinie en tevens bekend als Zilverstad aan de Lek. Schoonhoven is namelijk vooral beroemd om de zilverindustrie en ambachtelijke goud- en zilversmeden. Het heeft vele leuke straatjes, singels, oude pandjes, monumenten, een leuk haventje en: gevelstenen! En natuurlijk de bij een vestingstad behorende herinneringen, waarover later meer. Echt een stad om te voet te verkennen.

vestingstad schoonhoven entree
de entree naar vestingstad Schoonhoven


Gelukkig wel geocaches in Schoonhoven


Wij bekeken Schoonhoven aan de hand van de geocaching multi Van Gevelsteen naar Edelsteen (GCR0YW), die we combineerden met de Adventure Lab Historisch Schoonhoven. De multi toont niet alleen - zoals te verwachten - vele prachtige gevelstenen, maar voert je langs echt mooie plekjes. Wel vonden wij het erg veel vragen (25, bij 14 WP's), die steeds min of meer hetzelfde waren. Eerlijk is eerlijk ... wij kwamen niet goed uit met de eindcache dus we hebben hulp moeten vragen. Gelukkig kregen we die vlot, want de stash is ook absoluut de moeite waard. En voor de liefhebbers: het is een "ouwetje", deze multi dateert uit 2005.

schoonhoven geocaching multi gevelstenen
geocache-multi over gevelstenen


De bijzondere watertoren bezichtigd


De combinatie met de AL was echt goed te doen. Soms kwam je er al langs en af en toe moest je een uitstapje maken, maar ook die waren beslist de moeite waard. Vooral de watertoren vonden wij zeer speciaal. En het leuke was: door twee vriendelijke toeristen waren wij ook in de gelegenheid deze watertoren van binnen te bekijken, helemaal tot bovenin! Daar heb je een fantastisch 360-graden uitzicht over Schoonhoven. De watertoren wordt namelijk verhuurd door Vereniging Hendrick de Keyser als "Monument en Bed". 

schoonhoven watertoren monumentenbed
de watertoren, wij mochten erin!


Nog meer geocache-tips in Schoonhoven


Er liggen hier in Schoonhoven nog twee leuke multies: Monopoly Zilverstad Editie (GC1C7RG) en Silver and the city (GC5R336). Ik deed deze in het verleden al met een vriendin en Schoonhoven wist mij toen ook al te bekoren. In detail kan ik me ze niet meer herinneren, maar wel dat de eindcache van de tweede op een zeer toepasselijke locatie ligt. Toepasselijk voor een vestingstad met verdedigingswallen, vestingmuren, oude kanonnen, een keersluis en ... een oud arsenaal. Maar ook toepasselijk bij de multi, want dat arsenaal is tegenwoordig in gebruik als ... juist ... Zilvermuseum. En toepasselijk omdat ... nee, dan verraad ik teveel van de locatie van de eindcache. Loop hem gewoon zelf. En wil je nog wat bijvangst? De tradi Micro Zilver "haven" (GCN9GH) is ook leuk!

schoonhoven geocaching bijvangst
bijvangst, ligt-ie-er of ligt-ie-er-niet?


Overzicht bezochte vestingsteden (en forten) in Nederland


Het was echt weer een leuke dag. Wat zijn vestingsteden toch leuk om te bezoeken. Wij waren al eerder in de onderstaande Nederlandse vestingsteden en forten. Daar genoten we ook zo van!
schoonhoven goud- en zilversmeden
goud- en zilversmeden in Schoonhoven

En jullie?


Vinden jullie het leuk om vestingstadjes en forten te bezoeken? Kijk je dan gewoon wat rond of doe je dat aan de hand van een geocache? Gaat je voorkeur dan uit naar een multi of een adventure lab? Leuk als je het ons laat weten!

schoonhoven geocaching adventurelab gevelstenen
mooie panden, gevels en gevelstenen in Schoonhoven


Algemeen

Geocaches

Deze staan vermeld in de tekst.

Horeca

Zowel in Nieuwpoort als in Schoonhoven is veel horeca, maar alles was gesloten vanwege Corona.

Overnachten en parkeren

Overnachten deden wij hier niet. Wij waren een dagje op en neer. Wel zagen we een aantal camperplaatsen op de parking Buiten de Veerpoort op N51°56.624 E004°51.473. Er stond daar echter een bord dat ons niet geheel duidelijk was, maar wij denken dat het een CP is alleen voor overdag (van 07.00 tot 24.00 uur).
Wij parkeerden op de andere parking Buiten de Veerpoort op N51°46.597 E004°51.364.

2 opmerkingen:

  1. Wij vinden vestingstadjes ook erg leuk om te bezoeken en om er te geocachen. Als ik wat meer tijd heb, zal ik op onze website ook eens een lijstje aanleggen. Leuk idee!

    Lieuwe

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.