woensdag 5 mei 2021

Bevrijdingsdag en geocaching (NL mei 2021)

Vandaag is het Bevrijdingsdag. Op deze Nederlandse nationale feestdag vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 van de Duitse bezetting. We staan ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Het afgelopen jaar is extra gebleken hoe belangrijk deze waardes zijn: onze vrijheid werd ernstig beperkt. Maar dit staat natuurlijk niet in verhouding tot de vrijheidsbeperkingen tijdens de oorlog. Daar hebben GEOrg en ik - gelukkig! - geen enkele voorstelling bij hoe dat geweest moet zijn. In deze blog vertellen wij jullie wat vrijheid voor ons betekent en uiteraard geven wij jullie een geocache-tip die perfect bij deze dag past.

herdenkingsmonument wereldoorlog bevrijdingsdag
THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE

Lest we forget!


De huidige vrijheidsbeperkingen staan natuurlijk in geen enkele verhouding met die in de wereldoorlog, LEST WE FORGET! Dat zullen wij nooit vergeten. Ook de uitdrukking zelf niet, evenmin als de uitdrukking THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE en de "poppies". In onze eerdere blog Poppies in Flanders Field kun je lezen waarom.

dodenherdenking herdenkingsmonument lestweforget
LEST WE FORGET

Vrijheid is: campercaching!

Maar wat is vrijheid voor ons persoonlijk? Voor ons betekent dat lekker met de camper op stap kunnen en geocachen zonder landsgrensbeperkingen. Deze vrijheid die voor ons zo heel normaal was, is dat nu beslist niet meer. Op dit moment zijn we al blij als we de grens tussen Nederland en Duitsland over kunnen en mogen (en dan liefst zonder wekelijkse Corona-test zoals nu het geval is....).

Voor ons betekent vrijheid ook afspreken met wie we maar willen. Ook deze vrijheid was voor ons zo heel normaal. Maar dat is helaas ook niet meer zo. Geen geocaching-events meer, geen kerst vieren met de familie, GEOrg zijn moeder hebben we al een jaar niet meer gezien.

vrijheid campercaching geocaching-events
dit is voor ons vrijheid!


Vrijheid in Corona-tijd

Als we daar teveel aan denken, stemt het ons droevig. Dus dat doen we niet. We genieten van wat we nog wel kunnen. En vooral prijzen we ons rijk dat we elkaar nog steeds kunnen zien ondanks een landsgrens tussen ons in. Want wees eerlijk.....we hebben toch nog steeds heel veel vrijheden en we hoeven geen honger te lijden? Als GEOrg en ik elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden ontmoet, was het heel wat moeilijker geweest!

duits nederlandse liefde
Duits-Nederlandse liefde gelukkig wél mogelijk!


Geocaching-tips voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Dat brengt ons bij de geocache-multi GC1ZFEQ Liebe im Krieg. Lees het verhaal in de listing maar eens. Dat verhaal kwam wel bij ons binnen kan ik je zeggen. Wij schreven hier al eerder over in onze blog Wandelen en geocachen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is een prachtige wandeling en een geocache die perfect bij deze dagen past.

geocachingmulti amsterdamse waterleidingduinen liebe im krieg
geocaching-multi Liebe im Krieg

Onderstaand nog een paar geocaches die passen bij Dodenherdenking of Bevrijdingsdag:
  • GC4Y4WK Canadian War Cemetery Holten: tradi bij Holten (NL) bij het ereveld "De Canadese Begraafplaats", een herdenking aan de Tweede Wereldoorlog.
  • GC8C48W [74jaarOVUH] Geheime zenders van het Verzet: tradi bij Doorn (NL) behorende bij de serie geocaches 75 jaar Vrijheid, Mobilisatie, Oorlog, Verzet en Bevrijding op de Utrechtste Heuvelrug, waarbij belangrijke locaties uit de geschiedenis van de Utrechtste Heuvelrug en omgeving in de Tweede Wereldoorlog aan bod komen. Ik noem deze uit de serie, omdat deze op het moment van schrijven de meeste favo's heeft. In tegenstelling tot de andere geocaches die we in deze blog noemen, hebben wij deze reeks zelf nog niet gedaan.
  • GC7B9XY Lest We forget: virtual bij de Menenpoort in Ieper (BE), herdenkingsmonument aan de Eerste Wereldoorlog waar nog dagelijks(!) een herdenking plaatsvindt (last post, in Corona-tijd zonder publiek).
  • GCGKC1 In Flanders Fields : Tyne Cot: virtual bij Zonnebeke (BE) bij een zeer imposant herdenkingsmonument aan de Eerste Wereldoorlog.
  • GC12H2H Ehrenfriedhof im Reichswald: multi bij Kleef (Kleve, DE) bij een begraafplaats annex herdenkingsmonument aan de Tweede Wereldoorlog.

En jullie?

Wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig wat vrijheid voor jullie betekent! Hebben jullie nog een geocaching-tip die ook goed bij deze dag past? Laat het weten onder de blog.



2 opmerkingen:

  1. Vrijheid is een enorm ruim begrip. Voor ons betekent het houden van wie je wilt. Houden van dingen doen die je wilt doen. Kunnen zeggen wat je wilt (zonder daarbij anderen te kwetsen). Kunnen reizen waar we willen. Kortom: leven zoals je zelf graag wilt leven maar wel met respect voor alles om je heen voor nu en in de toekomst.

    O ja… geocachen doen wij tot nu overal. We deden het al in Europa, Afrika, Azië en Noird-Amerika. Je kunt sinds kort lezen over onze camper en geocache avonturen op https://camperoppad.com

    Team Lieuwe (Jan en Agnes)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi omschreven wat vrijheid voor jullie is. Inderdaad: met respect voor alles om je heen, zowel de mens als de natuur.

      Zo, dan hebben jullie al in heel wat meer continenten geocaches gezocht (en gevonden) dan wij, heel leuk! Ja wij volgen jullie avonturen ook trouw. Veel plezier nog en wie weet komen we elkaar eens tegen.

      Verwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.