dinsdag 23 november 2021

Campercaching op Walcheren (NL / september 2021)

Ben je op zoek naar campercaching of geocaching tips op Walcheren? Of wil je gewoon weten wat er te doen is op Walcheren? Dan helpt deze blog je op weg. Wat een paradijs is Walcheren voor campercachers en geocachers! Wij waren er een paar dagen en hadden tijd te kort om zowel de toerist uit te hangen als te geocachen. Er is zoveel moois te bezichtigen en er liggen zoveel geocaches. Wij bezochten de plaatsen Vlissingen, Middelburg en Veere vooral als toerist en deden de geoart Drol, een paar kleinere trailtjes en verder wat losse geocaches en Adventure Labs. En we maakten een uitstapje naar Ellewoutsdijk. In deze blog meer over het mooie Walcheren en ons bezoek aan Ellewoutsdijk.

zeeuwse mosselen campercaching
Zeeuwse mosselen

Vlissingen

Als eerste stond Vlissingen op het programma. We bekeken de oude binnenstad en de haven. Een mooie stad en het was er gezellig druk. Het herdenkingsmonument (N51°26.407 E003°34.866) bij het Bunkermuseum vonden wij indrukwekkend. Tevens is het Windorgel (N51°26.949 E003°33.120) beslist een bezoek waard. Het is een geluidssculptuur gemaakt van vertikale bamboebuizen met gaten. De wind bespeelt het orgel en produceert bijzondere geluiden. Bovendien heb je vanaf hier een erg mooi uitzicht.

windorgel vlissingen campercaching
windorgel Vlissingen, wat een bijzonder geluid!

Middelburg

Daarna deden wij Middelburg aan. Voor ons een goede volgorde, want Middelburg sprak ons meer aan dan Vlissingen (sorry Vlissingers...). Wat een prachtige stad is Middelburg! Er is veel te bekijken, zoals bijvoorbeeld het prachtige Stadhuis (ga vooral zitten op het kunstwerk en voer de opdracht uit), de voormalige Abdij (met het museum, wij waren niet binnen) en het smalste huis (N51°29.936 E003°37.180). Mijn persoonlijke voorkeur heeft de Raadhuispoort (N51°29.955 E003°37.168), wat een prachtig steegje, sla dat vooral niet over. Een leuke manier om van Vlissingen naar Middelburg (of omgekeerd) te komen, is via het Bunkerpad, waarbij je langs zes bunkers fietst.

stadhuis middelburg campercaching
stadhuis Middelburg (en Georg op de fiets)


Veere

Al weer zo'n prachtige oude stad! Wij bekeken Veere aan de hand van een Adventure Lab en dan kom je echt op prachtige locaties. Laat je fiets aan het begin achter, want het is maar een klein stadje en het is er erg druk. Dool er wat rond door de smalle straatjes, kijk hoe de pleziervaartuigen in de file liggen te wachten tot ze de haven in kunnen en bekijk de Stenen Beer (N51°33.019 E003°39.856).

Stenen Beer Veere
De Stenen Beer, aan de rand van Veere

Vervolgens reden wij door naar het Veerse Bos met zijn Veerse kreken. Het was een mooie en afwisselende wandeling en heerlijk koel onder de bomen op deze bloedhete dag.

Veerse Bos wandeling
Veerse Bos en kreken, afwisselende wandeling


Domburg / Oostkapelle

Domburg en Oostkapelle zelf hebben we niet echt bezichtigd. Wel bekeken we er de blikvangers van de Zeeuwse stranden: lange rijen met houten paalhoofden. Ze dienen om erosie van de kust tegen te gaan (net zoals in mijn homezone de Zandmotor daartoe dient). Er schijnen in totaal zo'n 100.000 palen te staan in Zeeland. We waren er op het moment dat de zon onderging en konden mooie foto's maken.

houten paalhoofden domburg
houten paalhoofden bij Domburg

Wij genoten in de regio van Domburg en Oostkapelle van de natuur en maakten een mooie wandeling door het afwisselende, bosrijke gebied De Manteling. De naam De Manteling komt van dekmantel. Het bos beschermt het noorden van Walcheren tegen de felle zeewind. Het is tevens bekend om zijn damherten en reeën. Ondanks dat het giga-druk was op het moment dat wij er waren, hebben we ze volop gezien. Zelfs voor we het bos in gingen op het grasveld. We dachten eerst dat het een grote bos takken was, maar het bleken de geweien van de herten die daar lagen te slapen. Probeer deze wandeling op een doordeweekse dag in te plannen. Op het moment dat wij er waren, was het zo druk dat het eigenlijk niet leuk meer was. Alleen GEOrg voelde zich erg thuis, want er werd meer Duits dan Nederlands gesproken;-)

wandeling De Manteling Walcheren
De Manteling, mooi en afwisselend (maar druk!)

Dieren op Walcheren, o.a. de herten van De Manteling

Tevens maakten wij een fietstocht globaal gezien tussen Oostkapelle, Aagtekerke en Domburg. Een heerlijke omgeving om te fietsen! Wat ook zo leuk is hier zijn de bloemplukranden die je overal ziet. Met een bon van EUR 15,00 kun je een jaar lang onbeperkt bloemen plukken in de Walcherse akkerranden.

bloemenplukrand walcheren campercaching
dit is zo'n bloemenplukrand


Uitstapje naar Zuid-Beveland

We verlieten Walcheren om een bezoek te brengen aan Ellewoutsdijk. Het is een leuk, niet zo toeristisch dorpje, dat je kunt verkennen aan de hand van de Riempjesroute. De Riempjesroute is een wandelroute van zo'n 2,5 km met 13 gedichten (= riempjes) in het Zeeuwse dialect. De gedichten zijn geïnspireerd door de plaats waar het gedicht staat. Je komt zo langs markante plekken van Ellewoutsdijk, bijvoorbeeld langs Fort Ellewoutsdijk, een prachtige vesting uit 1839. En langs het haventje, waar de in het slik weggezakte bootjes wachten op het opkomende water. Je hebt vanaf daar een prachtig uitzicht over de weidse natuur aan de Westerschelde. De Riempjesroute kun je op diverse plaatsen ophalen (bijvoorbeeld bij het parkeercoördinaat dat wij onderstaand noemen).

fort ellewoutsdijk riempjesroute
Fort Ellewoutsdijk, langs de Riempjesroute

Campercaching op Walcheren, bekijk de beelden

En jullie?

Waren jullie al een keer in deze regio? Voor ons was het de eerste keer. Het is hier niet alleen een prachtige en afwisselende omgeving voor toeristen, fietsers en wandelaars, maar voor campercachers en geocachers is het hier een waar geocache-paradijs. Ik denk dat we nog niet eens de helft gedaan hebben. Er liggen hier nog vele trails, geo-arts en losse caches. Wij willen de CO's van de geocaches die we wel gedaan hebben heel hartelijk danken voor de tijd en moeite die ze hierin gestoken hebben. We hebben ervan genoten. Zonder andere CO's tekort te willen doen a big shout-out to Lucie110, want ik denk dat 80% van de geocaches die wij deden van haar waren. We komen terug voor "de rest"!

geoart drol zeeland
geocache-paradijs, met o.a. geo-art Drol

geo-art Drol, LET OP!!! spoilers!!! (met toestemming van de CO)


Algemeen

Geocaches

Wij noemen niet alle caches, alleen onze highlights. Hou er rekening mee, dat wij in vele plaatsen lang niet alle caches deden, dus misschien hebben we wel wat moois of bijzonders gemist.

  • Vlissingen: wij deden wat losse caches en locaties van Adventure Labs en fietsten vervolgens naar het Nollebos, waar een klein, maar leuk trailtje ligt (de eerste is GC5ERF7 Nollebos 1 - De Flens). Vergeet ook de virtual GC891D9 Windorgel niet, een bijzondere locatie met een mooi uitzicht. In het noorden (Oost-Souburg) brengt GC97C81 Stellingmolen "de Pere" je bij een mooie molen.
  • Middelburg: wij verkenden het voornamelijk via de Adventure Lab Middelburgs Bestiarium (bonus GC8TBH9) met maar liefst 10 locaties. Verder vonden wij GC79YET De Zakkenroller erg leuk en de virtual GC89212 *Rebecca*. Ten zuiden van Middelburg ligt het Bunkerpad (bonus GC92AX9), een leuk, klein trailtje langs een aantal bunkers.
  • Veere: wij deden hier de Adventure Lab Historisch Veere (bonus GC8YB59) en een losse tradi. Vervolgens liepen we buiten Veere het Rondje Veerse Bos (RVB), bestaande uit 7 tradi's en een bonus (GC6ZNBN RVB#8 Bonus). We parkeerden bij GC75284 Zicht op de Veerse Kreek (die we uiteraard ook logden)
  • Domburg / Oostkapelle:
    We liepen hier de serie De Manteling, bestaande uit 14 tradi's en een bonus (bonus: GCCBXP). Je komt dan (min of meer) langs twee earth caches die wij ook deden: GC37BV0 Sporen in het zand (daar is GEOrg mee bezig in het filmpje!) en GC2WW4N Natura 2000. Let er bij de laatste op dat je een van de vragen al moet beantwoorden tussen De Manteling 6 en 7!
    Ook fietsten we de geo-art de Drol (bonus GC8JDCG). Een mooie fietstocht met afwisselende caches allemaal in het thema. Maak het je bij nummer 1 gemakkelijk en ga een stukje terug richting 35, daar kom je gemakkelijk het pad op. Na 4 hetzelfde, ga voor het hek even naar rechts richting 5. Wij deden dat na 4 niet en dat viel niet mee met mijn elektrische fiets kan ik je vertellen... Verder geen hindernissen op de weg;-) De topper die wij in deze regio tegenkwamen is GC70WYX Zeeuws Meisje.
  • Ellewoutsdijk: wij verkenden het stadje aan de hand van de Adventure Lab "Versailles aan de Schelde" (bonus GC92ANC)
geocaching middelburg virtual rebecca
lol bij de virtual Rebecca in Middelburg

Overnachtingen

Overnachten is op Walcheren nergens toegestaan behalve op campings en camperplaatsen. Er staan overal bordjes verboden te overnachten, dus ik vermoed dat er ook gehandhaafd wordt. Wij hadden het geluk op twee privé-locaties te mogen overnachten bij twee van onze volgers (waarvoor heel veel dank!), dus derhalve geen specifieke tips van ons.

overnachten camper walcheren verboden
overnachten verboden op Walcheren (en elders in NL)

Points of Interest
  • Veere: vuilnisbak, grijs water en toilet
  • Oostkapelle: koude douche en 3 x vuilnisbak
  • Grijpskerke: gasflessen
  • Zoutelande: water halen
Alle locaties van deze POI's treft je aan op onze kaart Overnachtingen + POI's DNF.

campercaching Veere vuilnisbakken
voldoende vuilnisbakken bij Veere

Parkeren

  • Vlissingen: wij kwamen met de fiets.
  • Middelburg: wij kwamen met de fiets.
    ***update 25-11-2021*** Van een van onze lezers (waarvoor dank!) kregen wij de tip dat je gratis kunt parkeren op N051°30.038 E003°37.752. Vanaf hier is het maar een paar honderd meter naar het centrum. Het is een voormalige camperplaats, maar inmiddels is overnachten er verboden. Meer informatie over deze parkeerplaats vind je hier.
  • Veere: Net buiten Veere kun je gratis parkeren op N51°32.576 E003°39.668 (in Veere zelf is het betaald parkeren). Bij deze gratis parking is ook een speciale camperplaats, maar daar mag je niet overnachten! Parkeren voor het Veerse Bos kun je op N51°33.394 E003°39.132 (en waarschijnlijk op meer plekken).
  • Domburg / Oostkapelle: wij kwamen met de fiets.
  • Ellewoutsdijk: je kunt goed parkeren op N51°23.234 E003°48.642. Daar vind je ook een informatiepunt waar je een kaartje voor de Riempjesroute kunt ophalen.
campercaching ellewoutsdijk geocachen

***update 25-11-2021***

7 opmerkingen:

  1. Wat een super leuke blog over ons mooie Walcheren en de caches die er liggen. Erg leuk om jullie ontmoet te hebben en bedankt voor alle leuke logjes. Voor het geval dat jullie nog eens deze kant opkomen dan hebben jullie weer een prachtig camperplekje 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je super leuke (en snelle) reactie. We gaan elkaar vast weer een keer tegenkomen, want we zijn nog lang niet "klaar" in Walcheren;-)

      Verwijderen
  2. Haha, ik was al benieuwd naar de andere "prive"plek, maar ik denk dat ik die al weet.
    Leuk om te lezen hoe een (cache) vakantieganger het hier ervaart. Sommige dingen zie je niet meer, of over het hoofd.
    Trouwens , je kunt bij Middelburg nog toevoegen, grote parkeerplaatsen voor overdag om een minuut op 10 lopen van het centrum Oude Veerse weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, dat heb ik in mijn eigen homezone ook. Soms vergeet ik hoe mooi ook die is.

      Dank voor je reactie en ook veel dank voor de tip over de parkeerplaats. Die heb ik nog even toegevoegd aan de blog.

      Verwijderen
  3. Wat ziet dat er mooi uit daar op Walcheren! Soms vergeet je dat ons eigen kikkerlandje ook ontzettend mooi is en zeker de moeite waard is om te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut! Daar zijn wij de laatste 2 jaar ook achter gekomen.

      Verwijderen
  4. Dat is het zeker, een aanrader! De Duitsers weten het al lang. ;-)
    Groetjes,
    GEOrg

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reacties? Zet dan hierboven het vinkje bij "Melding sturen" aan.